Επιπτώσεις κατανάλωσης κρέατος κατά την κύηση...

Οι ενήλικοι των οποίων οι μητέρες έκαναν μη ισορροπημένη, πλούσια σε κρέας διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης τείνουν να έχουν υπερβάλλουσα ορμονική αντίδραση στο στρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Φιλιπς έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 70 ενήλικα παιδιά Βρετανών γυναικών που στα τέλη της δεκαετίας του '60 είχαν συμβουλευτεί να τρώνε πολλές πρωτεΐνες, λίγους υδατάνθρακες για να μειώσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας.Η προεκλαμψία είναι μια επιπλοκή της κύησης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο.

Όλες οι μητέρες παρακολουθούνταν από το ίδιο νοσοκομείο στο Μοδεργουελ της Σκοτίας και είχαν διατηρηθεί λεπτομερή ιατρικά ιστορικά για την ποσότητα του κρέατος και άλλων τροφών που έτρωγαν σε εβδομαδιαία βάση. Στην παρούσα μελέτη, τα ενήλικα παιδιά των γυναικών αυτών υπεβλήθησαν σε δύο στρεσογόνα συμβάντα, μια δημόσια ομιλία και πνευματική αριθμητική. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σιέλου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα συμβάντα για να μετρήσουν τις αλλαγές στην ορμόνη του στρες, κορτιζόλη.

Γενικά, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονταν μαζί με την ποσότητα του κρέατος που είχαν καταναλώσει οι μητέρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κορτιζόλη εκκρίνεται από τα επινεφρίδια σε ανταπόκριση στο στρες.

Μεταξύ των επιδράσεων της είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο εξασθενημένος μεταβολισμός του σακχάρου του αίματος, και τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν σχετιστεί με την χρόνια υπέρταση, τον διαβήτη και την καρδιακή νόσο. Όλα αυτά δείχνουν ότι η μη ισορροπημένη διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου με τρόπο που ενισχύει την ευαισθησία στο στρες.

Για οποιονδήποτε στρεσογόνο παράγοντα, τα άτομα αυτά απελευθέρωναν περισσότερη κορτιζόλη όχι μόνο στα πρώιμα στάδια της ζωής τους αλλά και μετέπειτα. Ο υποκείμενος λόγος δεν είναι ξεκάθαρος. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι διατροφές με πολλές πρωτεΐνες έχει διαπιστωθεί ότι διεγείρουν τον άξονα HPA, συστατικό του νευρικού συστήματος που ρυθμίζει την κορτιζόλη και άλλες σχετικές με το στρες ορμόνες. Πάντως αν οι μητέρες έχουν χρονίως αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της κύησης, αυτό μπορεί να επαναπρογραμματίσει τον άξονα HPA του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφή των μητέρων έμοιαζε με την δίαιτα Ατκινς που έχει γίνει δημοφιλής για τον έλεγχο του βάρους. Αυτό δείχνει ότι τέτοια διατροφικά σχήματα δεν είναι συνετά για τις εγκύους. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει επιδιώκουν την ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει υγιείς υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, ειδικά πράσινα λαχανικά, καθώς περιέχουν πολύ θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ.

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism
Tεύχος Ιουνίου 2007

Δημοφιλείς αναρτήσεις