Σε λιποβαρή νεογνά οδηγεί η κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη


Οι έγκυες που καταναλώνουν καφεΐνη, ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρή νεογνά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’ και συσχετίζουν κάθε πηγή καφεΐνης, όπως το τσάι, την κόλα η τη σοκολάτα και ορισμένα φάρμακα με σχετικά χαμηλότερη ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν τις τελευταίες ενδείξεις ότι η ποσότητα καφεΐνης την οποία καταναλώνει ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία του και ιδιαίτερα την έγκυο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν οτι οι έγκυες που έπιναν δυο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αποβάλουν σε σχέση με αυτές που απέφευγαν την καφεΐνη.

Γυναίκες που έπιναν ένα ή δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ή μεταξύ 100-199 mg, είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρές μωρό, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτές συνεκρίθησαν με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 100 mg την ημέρα.

H κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της ανάπτυξης του εμβρύου. Η σχέση αυτή συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σημειώνει ο Justin Konje και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Leicester στη Βρετανία.

Μια λογική συμβουλή θα ήταν να μειώσει η γυναίκα την πρόσληψη καφεΐνης πριν μείνει έγκυος και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο Konje και η ομάδα του εξέτασαν 2.645 γυναίκες, ηλικίας 30 ετών κατά μέσον όρο, που διένυαν τον δεύτερο ή τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης. Ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσον όρο 159 mg καφεΐνης την ημέρα.

Η πιθανότητα να γεννήσει λιποβαρές παιδί μια γυναίκα αυξανόταν κατά 50% στην περίπτωση που κατανάλωνε μεταξύ 200 και 299 mg, περίπου δυο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Η επίπτωση ήταν περίπου ίδια με αυτή του αλκοόλ και η σχέση του με το χαμηλό βάρος του μωρού στον τοκετό διατηρήθηκε σε όλη την εγκυμοσύνη.

Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να είναι βλαβερές αλλά ο Konje δήλωσε ότι η καλύτερη συμβουλή είναι να περιοριστεί η κατανάλωση καφεΐνης σε λιγότερο από 100 mg την ημέρα.

Πηγές: ‘British Medical Journal’
http://www.iatronet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις