Βίγκαν μωρά και διατροφή
(Ευχαριστώ την Deinomache που μου έστειλε το λινκ για το συγκεκριμένο δημοσίευμα).
Πρόσφατα η διαιτολόγος της εφημερίδας The Times απάντησε στην ερώτηση μίας μητέρας για το κατά πόσο η βίγκαν διατροφή είναι κατάλληλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για τα μωρά. Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο να βλέπουμε εφημερίδες και περιοδικά με κύρος και τόσο μεγάλη κυκλοφορία να αναφέρονται στο βιγκανισμό με σοβαρότητα και ενημερωμένες θέσεις. Μακάρι κάποια στιγμή και οι Έλληνες διαιτολόγοι να αποφασίσουν να επιμορφωθούν πάνω στη χορτοφαγική δίαιτα. -foxy vegan-
Της Amanda Ursell
Έγινα βετζετέριαν στα 13 μου χρόνια, για τον απλό λόγο ότι δεν μου άρεσε η γεύση του κρέατος. Έπειτα, στα 20 μου, όταν συνειδητοποίησα τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας για την ανθρώπινη κατανάλωση πάνω στον πλανήτη, έγινα βίγκαν. Τώρα είμαι 34 και θέλω να κάνω ένα παιδί. Ο σύντροφός μου είναι βετζετέριαν, και νόμιζα πως θα ήταν εντάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου να ακολουθήσω είτε τη δική του διατροφή είτε τη δική μου. Ωστόσο, άκουσα πρόσφατα για την περίπτωση ενός νεαρού κοριτσιού που παρουσίασε ραχίτιδα βαριάς μορφής λόγω της αυστηρής διατροφής που ακολουθούσε χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά. Αυτό με ανησύχησε – είναι δυνατόν να μεγαλώσει κανείς ένα υγιές μωρό με βίγκαν διατροφή; Μήπως πρέπει να σκεφτώ να ξαναγίνω γαλακτο-ωο-χορτοφάγος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;
Lorraine 34, Leeds
Αν προτιμάς να συνεχίσεις τη βίγκαν διατροφή, μπορείς σίγουρα να το κάνεις έχοντας υπόψιν σου ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα υγιών βίγκαν ‘δεύτερης γενιάς’ σε αυτή τη χώρα – με άλλα λόγια, άνθρωποι που είναι τώρα ενήλικες, και οι μητέρες και πατέρες τους ήταν βίγκαν κατά τη σύλληψλη τους και στη συνέχεια τους μεγάλωσαν ως βίγκαν μωρά και παιδιά.
Ωστόσο, πρέπει να προσέξεις, ότι όπως με κάθε διατροφή, υπάρχουν «καλές» και «κακές» εκδοχές βιγκανισμού, και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά την τήρηση μία σωστής ισορροπίας, για τον εαυτό σου και για το μωρό σου, όταν ακολουθείς αυτό το πρόγραμμα. Πρέπει να κάνεις συνειδητή προσπάθεια να λαμβάνεις αρκετή βιταμίνη D (απαραίτητη για γερά κόκαλα) και Β12 (για δυνατό νευρικό σύστημα), αλλά και ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο και ιώδιο. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση που καλείσαι να ξεπεράσεις όταν αποκλείεις τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σου.
Η Vegan Society έχει εκδώσει ένα πολύ καλό βιβλίο με τον τίτλο Feeding Your Vegan Child (£9.99), γραμμένο από τη διαιτολόγο Sandra Hood. Στο βιβλίο αυτό, αποκαλύπτει πως γονείς, μωρά και παιδιά μπορούν να ακμάσουν με μία διατροφή που αποκλείει όλα τα ζωικά παράγωγα, όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά τρόφιμα, μέλι και υπο-προϊόντα όπως ζελατίνη. Με τη χρήση γάλακτος σόγιας ενισχυμένο με βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο, μπορείς να πάρεις αρκετά θρεπτικά συστατικά που χτίζουν γερά κόκαλα και είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν το σκελετό του μωρού σου να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου αλλά και κατά το θηλασμό.
Μία πολύ σημαντική συμβουλή είναι να επενδύσεις σε ένα συμπλήρωμα διατροφής ειδικό για βίγκανς που ονομάζεται Veg1 (90 ταμπλέτες, £4.99), το οποίο περιλαμβάνει τα θρεπτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν πιο πάνω, συν φολικό οξύ – οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν χρειάζονται 400 μικρογραμμάρια καθημερινά. Μερικοί μπορεί να αντιδρούν στην ιδέα ενός συμπληρώματος, αλλά η άποψή μου είναι πως είναι μία λογική «πρακτική ασφάλειας».
Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει πλήθος παμφαγικών διατροφών που δεν είναι υγιεινές, και ότι πολλά μωρά στη χώρα μας μεγαλώνουν με διατροφή που περιέχει υπερβολικό αλάτι, κορεσμένα λίπη και ζάχαρη. Έτσι αν ακολουθήσεις με υπευθυνότητα μία ισορροπημένη βίγκαν διατροφή, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το αν κάνεις κάποιο λάθος.
Οι βίγκαν έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών αργότερα στη ζωή τους, έτσι η αποβολή του άγχους σχετικά με το θέμα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των πιθανοτήτων να συλλάβεις και να έχεις μία ευτυχισμένη, υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.
Διατροφικές συμβουλές
1. Κατέστησε τα δημητριακά ολικής άλεσης και τις πατάτες ως βάση για κάθε γεύμα. Τα ενισχυμένα δημητριακά είναι χρήσιμα στο να προσφέρουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Τα δημητριακά ολικής άλεσης προσφέρουν σίδηρο για ενέργεια και ψευδάργυρο για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
2. Φάε ένα «υποκατάστατο κρέατος» σε κάθε γεύμα. Τόφου, φασόλια, φακές, ρεβύθια, ξηροί καρποί, σπόροι και φυστικοβούτυρο, όλα δίνουν πρωτεΐνη στη θέση του κρέατος, των ψαριών, των πουλερικών και των αυγών.
3. Κατανάλωσε εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα δύο φορές την ημέρα. Αυτά περιλαμβάνουν το ενισχυμένο γάλα σόγιας, γιαούρτια και τυρί σόγιας, συν τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως αποξηραμένα βερύκοκα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (εκτός από σπανάκι), ξηρούς καρπούς και σουσάμι.
4. Φρούτα και λαχανικά. Τουλάχιστον 5 την ημέρα, με μεγάλη ποικιλία. Κατανάλωνε αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C όπως εσπεριδοειδή φρούτα και πιπεριές στα κυρίως γεύματα γιατί βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης ντιπ ενισχυμένα με βιταμίνη D, γάλα σόγιας και δημητριακά καθημερινά, και προσπάθησε να βγαίνεις στον ήλιο, ειδικά από το Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβρη.
5. Κατανάλωνε ιωδισμένο αλάτι ή μικρές ποσότητες από φύκια (seaweed) κάθε ημέρα.
6. Φάε τρία με τέσσερα βραζιλιάνικα φυστίκια κάθε μέρα για σελήνιο ή σιγουρέψου ότι το λαμβάνεις μέσα από συμπλήρωμα.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να αγοράστε το βιβλίο της Sandra Hood ή το συμπλήρωμα Veg1, επικοινωνήστε με www.vegansociety.com ή τηλεφωνείστε 0845 4588244.
Αν έχετε ερωτήσεις για την Amanda, στείλτε της e-mail στο amandaursell@thetimes.co.uk
Το λινκ του πρωτότυπου άρθρου:
http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article4131103.ece
Σχετικές δημοσιεύσεις:
Και τα παιδιά είναι βίγκαν
Σημαντικά θρεπτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της βίγκαν εγκυμοσύνης