Πάνες, μιας ή πολλαπλής χρήσης;
Περιοδικό: Υγεία - Ημερομηνία: 28/09/2000
Η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί με κριτήριο την υγεία ή την οικολογική
συνείδηση του γονιού ή ακόμη και με κριτήριο την οικονομία.
Είναι θέμα υγείας.
Αν δούμε το θέμα από άποψη υγείας τότε μπορούμε να μιλάμε μόνο για προτερήματα. Οι πάνες πολλαπλής χρήσης ή οικολογικές πάνες ή βιολογικές ή βιοδιασπώμενες, όπως αλλιώς λέγονται, κατασκευάζονται από βαμβάκι, από βιολογικά ελεγχόμενες καλλιέργειες, είναι απαλλαγμένες από χημικές και τοξικές ουσίες, δεν έχουν άκαρι και διάφορα αλλεργιογόνα, δεν έχουν μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς και μπορούν και πλένονται σε 60-90 βαθμούς Κελσίου.
Προστατεύουν από το κρύο και την υπερθέρμανση, απορροφούν την περίσσια υγρασία του δέρματος, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπνοή της επιδερμίδας, αφήνοντας ανοιχτούς τους πόρους, και εμποδίζουν την ανάπτυξη μυκήτων. Έτσι μειώνουν τον κίνδυνο για δερματομυκητιάσεις και παρασιτώσεις, αποφεύγονται το παράτριμα, το έκζεμα, οι ουρολοιμώξεις.
Παράλληλα, προστατεύονται από υπερθέρμανση οι όρχεις και προφυλάσσονται από υπογεννητικότητα τα αγόρια, με βάση το ενδοκρινολογικό συνέδριο της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Κiel.
Είναι θέμα οικολογίας.
Παλαιότερα, υπήρχε το έθιμο, κάθε φορά που γεννιόταν ένα παιδί, να φυτεύουν ένα δέντρο!
Σήμερα, για κάθε παιδί που γεννιέται, θυσιάζονται τουλάχιστον 16 δέντρα για τις πάνες του.
- Κάθε παιδί μέχρι να στεγνώσει χρειάζεται τουλάχιστον 6.000 πάνες
μιας χρήσης, ενώ χρειαζόταν μόλις 18 οικολογικές.
- Κάθε χρόνο κόβονται 1.000.000 δέντρα για παραγωγή πάνας μιας χρήσης. Τα εργοστάσια που τις παρασκευάζουν, χρησιμοποιούν τα ποτάμια για τα απόβλητα τους και ξοδεύουν ενέργεια σε ηλεκτρισμό, ενώ για τις πάνες πολλαπλής χρήσης εκμεταλλευόμαστε το βαμβάκι, το μαλλί, το μετάξι, που αναπτύσσονται ξανά και ξανά, χωρίς να σπαταλούνται φυσικοί πόροι.
- Οι πάνες ενός μόνον παιδιού αποτελούν 1.000 κιλά σκουπίδια, που δεν είναι καν βιολογικά - ανακυκλώσιμα, ενώ οι οικολογικές πάνες είναι βιολογικά διασπώμενα υλικά με άπειρα θετικά στοιχεία για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Είναι θέμα οικονομίας.
Για τις πάνες ενός μωρού κάθε χρόνο δαπανώνται περισσότερα από 1.200 ευρώ. Άρα, μέχρι τα δύο του χρόνια "μέσος όρος για να στεγνώσει ένα παιδί" χρειάζονται 2.500 ευρώ ! Αντίθετα, για τις οικολογικές πάνες πολλαπλής χρήσης απαιτούνται μόνο 140 ευρώ.
Αν δούμε το θέμα πιο στενά οικονομικά, πρέπει να πούμε ότι:
α) Με την οικολογική πάνα τα παιδιά στεγνώνουν πιο γρήγορα.
β) Δε χρησιμοποιούνται κρέμες ή πούδρες (οι οποίες, μάλιστα, αντενδείκνυνται παιδιατρικά)
στη γενετική χώρα του βρέφους.
γ) Οι οικολογικές πάνες επαναχρησιμοποιούνται, αφού πλένονται σε 60-90 βαθμούς Κελσίου,
οπότε δεν έχουν μικρόβια!
δ) Η ίδια πάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας,
αν αλλάξουμε μόνο τα προθέματα (ειδικά σερβιετάκια από χαρτί, βαμβάκι, μετάξι ή μαλλί).
ε) Δε χρησιμοποιούνται μαλακτικά πλυντηρίου, γιατί μειώνεται η απορροφητικότητα της πάνας.