Η παιδική πούδρα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών


Αυστραλία:
Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν παιδική πούδρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι υπέρβαρες, αυτές που καπνίζουν και αυτές που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, βρίσκονται στις υψηλές ομάδες κινδύνου όσον αφορά την εκδήλωση της νόσου του καρκίνου των ωοθηκών.

Σε αυτά τα πορίσματα κατέληξε ομάδα επιστημόνων του Επιστημονικού Ινστιτούτου Μελβούρνης MacCallum, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ν.Ν. Ουαλία και το Κουίνσλαντ.
Ο καθηγητής, κ. Ντέιβιντ Μποουτέλ, που ηγήθηκε και των εργαστηριακών ερευνών, είπε ότι, ενώ οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι ο τρόπος ζωής των γυναικών μπορεί να τις θωρακίσει εν μέρει, απέναντι στον θανατηφόρο καρκίνο των ωοθηκών, καθαρά γενετικοί παράγοντες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν διαφορετικές πάσχουσες στην θεραπεία που δέχονται για την αρρώστια.

Ο κ. Μποουτέλ είπε ότι τα πορίσματα της έρευνας δεν θα πρέπει να σπείρουν τον πανικό ανάμεσα στις γυναίκες μιας και η σποραδική χρήση παιδικής πούδρας ή μία μερίδα κόκκινου κρέατος μία και δύο φορές την εβδομάδα δεν τις κατατάσσει στις υψηλές ομάδες κινδύνου. "Αν αυτά δεν γίνονται συχνά δεν είναι επικίνδυνα.

Η μακρόχρονη χρήση παιδικής πούδρας και η παχυσαρκία όμως αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες για μία γυναίκα να αρρωστήσει από τη νόσο" πρόσθεσε ο κ. Μποουτέλ.


Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.500 γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών τόσο από την πολιτεία της Βικτώριας όσο και από τις Πολιτείες Νέα Νότια Ουαλία και Κουίνσλαντ. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες στις οποίες η θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών δεν απέδιδε τα επιθυμητά αποτελέσματα είχαν στην πλειοψηφία τους το γονίδιο cyclin E, ενώ οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά και αυτές που χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.
Η έρευνα των αυστραλών επιστημόνων δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Cancer Research.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Σ. Χατζημανώλη)

Δημοφιλείς αναρτήσεις