Για τις συμβατικές πάνες ενός μωρού απαιτείται η θυσία 16 δέντρων

ΕRΤ3.GR

Οικολογικό κίνδυνο αποτελούν τα νεογέννητα καθώς για το καθένα απ΄αυτά απαιτείται η θυσία 16 δέντρων για να γίνουν οι πάνες τους. Επιπλέον, οι γονείς επιβαρύνονται με το αυξημένο κόστος αγοράς τους αφού, όπως έχει υπολογισθεί, μέχρι τα δύο του χρόνια ένα μωρό χρειάζεται για τις πάνες του περίπου 2.500 ευρώ σε αντίθεση με τις οικολογικές πάνες πολλαπλής χρήσης, για τις οποίες απαιτούνται μόνο 135 ευρώ!
Τα στοιχεία ανέφερε η παιδίατρος, κ. Πηνελόπη Μηνασίδου- Μαυρίδου, με αφορμή την εκδήλωση με θέμα «Υγεία και οικολογία».
Σύμφωνα με την κ. Μαυρίδου, κάθε παιδί χρειάζεται περίπου 6.000 πάνες μιας χρήσης, ενώ θα χρειαζόταν αντίστοιχα μόλις 18 οικολογικές πάνες πολλαπλών χρήσεων κατασκευασμένες από βαμβάκι, μαλλί και μετάξι, υλικά που είναι βιολογικά διασπώμενα και προέρχονται από βιολογικά ελεγχόμενες καλλιέργειες.
«Παλαιότερα υπήρχε το έθιμο κάθε φορά που γεννιόταν ένα παιδί να φυτεύουν ένα δέντρο. Τώρα, κάθε χρόνο, κόβονται ένα εκατομμύριο δέντρα για την παραγωγή της πάνας μιας χρήσης και συνολικά, οι πάνες ενός μόνο παιδιού ζυγίζουν έναν τόνο, δηλαδή 1000 κιλά σκουπίδια που δεν είναι καν βιολογικά ανακυκλώσιμα» σημείωσε η κ. Μαυρίδου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα βιολογικά ή καλύτερα, βιοδιασπώμενα ρούχα, επισημαίνοντας τη σημασία τους για την υγεία.«Τα ρούχα αυτά κατασκευάζονται από υλικά που προέρχονται από καλλιέργειες χωρίς λιπάσματα, χωρίς τοξικά χημικά και χωρίς ζιζανιοκτόνα. Τα χρώματά τους έχουν μόνο φυτικά και άλλα φυσικά στοιχεία και η λεύκανσή τους γίνεται μόνο με πέρλες οξυγόνου και όχι με συνθέσεις χλωρίνης», εξήγησε η κ. Μαυρίδου. Επιπλέον, τα βιοδιασπώμενα ρούχα και εσώρουχα δεν περιέχουν χημικές ουσίες, δεν έχουν ακάρι ούτε άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς, διατηρούν το pH σε φυσιολογικές τιμές, δεν περιέχουν συνθετικές ίνες και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να απορροφηθούν βλαβερές ουσίες από την επιδερμίδα.
Όπως άλλωστε επισημαίνει ο κ. Χέρμαν Κόνεν (Herman Kohnen), ενδυματολόγος βιολογικών προϊόντων, μερικά χημικά που χρησιμοποιούνται στα υφάσματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν καρκίνο ενώ τα υλικά χρωματισμού ρούχων που πολλές φορές διαλύονται μετά την πλύση, είναι πιθανό να ληφθούν μέσω του δέρματος και της αναπνευστικής οδού προκαλώντας αλλεργίες και δερματικούς ερεθισμούς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλείς αναρτήσεις