Βίγκαν νηπιαγωγείο

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την Ελλάδα 
αλλά μία πολύ όμορφη εικόνα και σίγουρα πηγή έμπνευσης :) 

Απομαγνητοφώνιση/μετάφραση:

Το όνομά μου είναι Μπαρ, είμαι 38, και είμαι βίγκαν από 16 ετών. Άνοιξα το νηπιαγωγείο πριν τέσσερα χρόνια και τότε ήταν απλά χορτοφαγικό. Μετά την ομιλία του Gary Yourofsky άνοιξαν τα μάτια μου, και με τον βιγκανισμό πέρασα σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Την ημέρα που παρακολούθησα την ομιλία, έγινε ξεκάθαρο ότι το νηπιαγωγείο πρέπει να μετατραπεί σε βίγκαν χώρος, και ότι δεν θα μπορώ να δίνω στα παιδιά οτιδήποτε μπορεί να προέρχεται από το βασανισμό ζώων.

 Η αλλαγή έγινε πολύ ευχάριστα δεκτή. Όπως ο καθένας που αλλάζει την επιχείρηση του και την κάνει βίγκαν, ανησυχούσα για τις αντιδράσεις που θα προέρχονταν από όλες τις πλευρές, ανησυχούσα ότι ίσως κάνω λάθος και μπορεί να τρομάξω τους ανθρώπους, ότι μπορεί να με δουν ως «εξτρεμίστρια». Ήταν ωστόσο ξεκάθαρο ότι έπρεπε να ακολουθήσω αυτό που πίστευα σωστό. Εδώ έχουμε μερικά χαριτωμένα παπάκια που χρειάστηκαν στέγη. Εδώ ελπίζουμε ότι σύντομα θα χτίσουμε ένα μικρό καταφύγιο, για κατσίκες και πρόβατα που αναζητούν σπίτι. Έχουμε και κοτούλες που είναι φίλες μας, κότες όλων των ειδών, που σώσαμε από κλωβοστοιχίες και τη βιομηχανία κρέατος.

Δεν μιλάω στα παιδιά σχετικά με τις βιομηχανικές φάρμες. Κάποιοι γονείς το κάνουν, και κάποιοι όχι. Αν κάποιο παιδί με ρωτήσει αν θα έτρωγα ποτέ σνίτσελ, θα πω όχι, και αν με ρωτήσει γιατί, θα του πω ότι το σνίτσελ είναι κοτόπουλο, και τα κοτόπουλα είναι φίλοι μας. Δεν θα χρησιμοποιήσω λέξεις όπως «κακοποίηση» και «βασανισμός», πιστεύω ότι αυτό θα ήταν λάθος και δεν το κάνω. Έχουμε πολύ λιγοστές αρρώστιες το χειμώνα, είναι πολύ πολύ υγιή και πολύ δυνατά (τα παιδιά). Το νηπιαγωγείο διακατέχεται από μία αίσθηση ζωντάνιας και χαράς. Τρώμε μία ποικιλία τροφών, καθώς και γλυκά όπως κέικ, τηγανίτες αλλά και μαγειρευτά και τάρτες λαχανικών.

 - Βλέπεις αύξηση στη ζήτηση για βίγκαν νηπιαγωγεία από βίγκαν γονείς; 

Διαπιστώνω περισσότερους ανοιχτόμυαλους γονείς, ακόμη και αυτοί που δεν είναι βίγκαν, έρχονται σε μένα και μόλις ακούν ότι το νηπιαγωγείο είναι βίγκαν, λένε «ωραία!», που δείχνει ότι δεν είναι κάτι που το βλέπουν απειλητικό ή αποθαρρυντικό. Δεν είναι πια μία λέξη που απειλεί ή αποθαρρύνει, δεν ακούς «τι είναι αυτό, και τα παιδιά θα έχουν ελλείψεις» κλπ, αυτές οι σκέψεις δεν είναι τόσο συχνές σήμερα.

(η ομιλία του Gary Yourofksy - Η Πιο Συγκλονιστική Ομιλία Που Θα Ακούσετε Ποτέ)

Δημοφιλείς αναρτήσεις