Φοβού τους χορτοφάγους
Νιώθω ότι πρέπει να γράψω για αυτήν την τραγελαφική ιστορία που εξελίσσεται μεταξύ Κοινωνικής Πρόνοιας και ενός ζευγαριού από την Κρήτη που ενώ πληροί –σύμφωνα με τα λεγόμενα του δικηγόρου τους- τα κριτήρια για να γίνουν ανάδοχοι γονείς, η αίτηση υιοθεσίας απορρίφθηκε γιατί … δεν τρώνε κρέας! Μπορείτε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο σχετικό δημοσίευμα εδώ.
Η υπόθεση όπως γράφει η Ευ.Καρεκλάκη στην 'Πατρίδα' προκαλεί αίσθηση την ώρα που δεκάδες παιδιά βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε ιδρύματα ενώ εκατοντάδες άλλα “παζαρεύονται” από κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών. Το ζευγάρι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσει δικαστικά πλέον το μωρό αλλά και να αντικρούσει το απαράδεκτο, όπως καταγγέλλεται, σκεπτικό της Υπηρεσίας που το αποκλείει από κάθε περίπτωση αναδοχής ή υιοθεσίας.
Αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου, που είμαι σίγουρη πως θα δικαιώσει το ζευγάρι εφόσον είναι πράγματι η χορτοφαγία "το πρόβλημα", θα ήθελα να σχολιάσω την παντελή άγνοια της αρμόδιας υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας σχετικά με τη χορτοφαγική διατροφή. Σε καμία άλλη χώρα, του Δυτικού τουλάχιστον κόσμου, δεν τίθεται θέμα ακαταλληλότητας όσον αφορά τη χορτοφαγική και βίγκαν διατροφή. Πριν κάποιες δεκαετίες στην Αμερική, οι γονείς που ήταν χορτοφάγοι ή βίγκαν, μερικές φορές καλούνταν να παρακολουθήσουν μαθήματα σωστής διατροφής και να περάσουν με άριστα. Αφού ολοκλήρωναν την «εκπαίδευση» και η υπηρεσία είχε σιγουρευτεί ότι δεν θα βάλουν σε κίνδυνο το μωρό ή το παιδί, προχωρούσε την υιοθεσία κανονικά. Πλέον, ούτε αυτό δεν εφαρμόζεται, αφού σύμφωνα με τους εγκυρότερους διεθνείς οργανισμούς υγείας και διατροφής, οι χορτοφαγικές και βίγκαν δίαιτες, με σωστό σχεδιασμό, είναι όχι μόνο κατάλληλες για όλους -ανεξαρτήτως ηλικίας- αλλά δρουν προληπτικά ενάντια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις. (βλ.Επίσημη θέση της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων )
Την ίδια στιγμή, 1 στα 4 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, κι αυτό χάρη σε μία αποδεκτή από όλους διατροφή, πλούσια σε κρέας, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα αλλαντικά, ζάχαρη, αλάτι και λίπη. Η υπηρεσία της Κοινωνικής Πρόνοιας που αποφάσισε πως οι χορτοφάγοι δεν μπορούν να υιοθετήσουν, φαντάζομαι ότι δεν απαιτεί πιστοποιητικά γνώσεων σωστής διατροφής για την ανάπτυξη των παιδιών από ανάδοχους γονείς που τρώνε κρέας. Θεωρείται δεδομένο ότι ξέρουν τι κάνουν. Ωστόσο, οι χορτοφάγοι και βίγκαν γονείς είναι κατά μέσο όρο πολύ πιο ενημερωμένοι σε θέματα διατροφής όχι μόνο γιατί ξέρουν ότι χρειάζεται καλός σχεδιασμός αλλά γιατί έχουν να κάνουν με την αμάθεια και τη φοβία της κοινωνίας προς το διαφορετικό.
Τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν υγιέστατα με μία χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή, και υπάρχουν εκατομμύρια παραδείγματα σε όλο τον κόσμο που το αποδεικνύουν. Είναι καιρός οι υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας της Ελλάδας να εκσυγχρονιστούν και να πιάσουν επιτέλους τις ίδιες ταχύτητες με τον υπόλοιπο κόσμο. Θέλω να πιστεύω πως όσο πιο γνωστή γίνεται η χορτοφαγική διατροφή και τα οφέλη της, τόσο θα εκλείπουν τα φαινόμενα ημιμάθειας και αδικαιολόγητης φοβίας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να κοστίζουν σε ένα παιδί την ευκαιρία για αγάπη και οικογένεια.