Καρκινογόνες ουσίες σε βρεφικά προϊόντα


Πόσες καρκινογόνες ουσίες περιέχουν τα προϊόντα
που χρησιμοποιείται για το μωρό σας;

Γιατί ένα σαμπουάν για βρέφη να περιέχει καρκινογόνα χημικά; Κάθε γονιός θα έπρεπε να ενημερώνεται και να φροντίζει να αγοράζει προϊόντα τα οποία δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία του μωρού του, αλλά στ’ αλήθεια πόση ενημέρωση υπάρχει -ειδικά στα ελληνικά ΜΜΕ- για τέτοια θέματα; Ελάχιστη έως καθόλου.

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Καμπάνια για Ασφαλή Καλλυντικά (Campaign for Safe Cosmetics) το Μάρτιο του 2009, από τα 48 προϊόντα για παιδιά που αναλύθηκαν, τα 32 περιείχαν ίχνη της ουσίας 1,4-διοξάνη και τα 23 μικρές ποσότητες φορμαλδεΰδης. Δεκαεπτά προϊόντα (το 61%) ανιχνεύθηκαν «θετικά» και στις δύο ουσίες, οι οποίες έχουν ταξινομηθεί από την αμερικανική Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) ως «πιθανές καρκινογόνες».
Τα προϊόντα περιλαμβάνουν πολύ γνωστές μάρκες όπως οι Johnson & Johnson, Procter & Gamble και Unilever, που έσπευσαν να καθησυχάσουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει την 1,4-διοξάνη από τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ενώ και η φορμαλδεΰδη, που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των βλεννογόνων, απαγορεύεται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Ιαπωνία και η Σουηδία.
«Σκοπός μας δεν είναι να προκαλέσουμε συναγερμό στους γονείς, αλλά να τους ενημερώσουμε ότι προϊόντα που διαφημίζονται ως αγνά και ήπια επιβαρύνονται με καρκινογόνες ουσίες» τόνισε εκπρόσωπος της Campaign for Safe Cosmetics. Η τελευταία έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα αποτελεί συνέχεια προηγούμενης που έγινε το Φεβρουάριο του 2007 και είχε βρει τα χημικά 1,4-διοξάνη και φορμαλδεΰδη σε 18 πολύ γνωστά παιδικά σαπούνια, αφρόλουτρα και σαμπουάν. Κανένα από τα προϊόντα δεν ανέγραφε τα συστατικά αυτά στην ετικέτα του.

Η συνήθης γραμμή υπεράσπισης των προϊόντων αυτών από τις εταιρείες που τα διαθέτουν είναι πως τα καρκινογόνα χημικά είναι σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν προκαλούν προβλήματα. Φαίνεται πως ξεχνούν ωστόσο ότι ένα μωρό δεν εκτίθεται καθημερινά σε ένα από αυτά τα προϊόντα αλλά σε ένα συνδιασμό αυτών (πάνες, σαμπουάν, μωρομάντηλα, αφρόλουτρο, κρέμες κλπ).

Στο παρακάτω λινκ θα βρείτε τη λίστα με τα προϊόντα που αναλύθηκαν : http://safecosmetics.org/article.php?id=426

Τι μπορείτε να κάνετε:
Αποφύγετε προϊόντα που αναγράφουν στη λίστα με τα συστατικά τους τα ακόλουθα: quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea και diazolidinyl urea. Εthylene oxide, PEG-100 stearate, sodium laureth sulfate, polyethylene και ceteareth-20.

Και το σημαντικότερο: Προτιμήστε προϊόντα που περιέχουν όσο το λιγότερο χημικά, αποφύγετε τις μεγαλοεταιρίες που κάνουν πειράματα σε ζώα (και όπως φαίνεται από τις αναλύσεις και στα παιδιά μας), προτιμήστε προϊόντα με τη σήμανση vegan ή φτιάξτε τα δικά σας στο σπίτι.

Πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις