«Αποθηκεύω το μητρικό γάλα στην κατάψυξη»


Συμβουλές προς τις μητέρες από διεθνή Σύνδεσμο που στηρίζει και προάγει τον θηλασμό και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ζωή Λιάκα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 στα ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4507153&ct=1


«Έχω το θήλαστρο στη δουλειά, βγάζω και αποθηκεύω το γάλα σε μπιμπερό, το οποίο τοποθετώ σε μια τσάντα-ψυγείο. Στα μπουκάλια γράφω την ημερομηνία και όταν επιστρέφω στο σπίτι το βάζω στην κατάψυξη».
Η κ. Νένη Μίχα είναι βιολόγος- εμβρυολόγος και μητέρα ενός κοριτσιού πέντε μηνών. Έχει αποφασίσει να θηλάσει το παιδί της για όσο καιρό μπορέσει. Και αν ο θηλασμός ήταν εύκολη η υπόθεση στην αρχή, αφού με την άδεια τοκετού μπόρεσε να μείνει στο σπίτι κοντά στο παιδί της, τα πράγματα δυσκόλεψαν όταν επέστρεψε στη δουλειά. «Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότερες γυναίκες από αυτές που αποφασίζουν να θηλάσουν το μωρό τους, όταν γυρίζουν στη δουλειά τους μετά την άδεια τοκετού σταματούν να τρέφουν το παιδί τους οι ίδιες και αρχίζουν το γάλα του εμπορίου. Αυτός είναι ο εύκολος τρόπος και φυσικά στερούν από το παιδί κάτι τόσο πολύτιμο όσο είναι το μητρικό γάλα». Η κ. Μίχα αποφάσισε να συνεχίσει τον θηλασμό παράλληλα με τη δουλειά της μετά την υποστήριξη που βρήκε από τον διεθνή Σύνδεσμο Θηλασμού που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα με την επωνυμία La Leche.

Στήριξη
«Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό Σύνδεσμο και μοναδικός σκοπός του είναι η προαγωγή και η στήριξη του μητρικού θηλασμού» λέει η κ. Βίλλη Κάλτσα, μητέρα τεσσάρων παιδιών και τώρα σύμβουλος στη La Leche. «Μια μητέρα που έρχεται στον Σύνδεσμο είναι και δυνάμει σύμβουλος, αφού με όλη τη γνώση που παίρνει για τον θηλασμό μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες που θα έρθουν για στήριξη».
Την ανάγκη να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί στο παιδί της έκανε και την κ. Άντα Παλαντζιάν, σύμβουλο στη La Leche, να θηλάσει τα παιδιά της. «Ο μεγάλος μου γιος είναι τεσσεράμισι ετών και τον θήλαζα μέχρι τα τρία του χρόνια, τον μικρό φυσικά που είναι ενάμισι έτους τον θηλάζω ακόμη. Αυτό τονίζουμε όλες οι σύμβουλοι στον Σύνδεσμο: μπορούμε να παράγουμε γάλα όσο θηλάζουμε και φυσικά όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν». Η κ. Πάνια Λασκαράτου, επίσης σύμβουλος στον Σύνδεσμο και μητέ ρα δύο παιδιών, της εξάχρονης Λυδίας και του Παύλου που είναι δυόμισι ετών, τονίζει: «Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν και έχουν τόσο γάλα όσο χρειάζεται για τα παιδιά τους. Μόνο αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα υγείας και το απαγορεύσει ο γιατρός, πρέπει να σταματήσουν. Την κόρη μου την θήλαζα μέχρι τα πέντε της χρόνια και τον μικρό εξακολουθώ να τον θηλάζω. Το μητρικό γάλα δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα».

Οι άντρες

Σημαντική σε αυτή την προσπάθεια είναι η στήριξη που μπορούν να προσφέρουν οι σύντροφοι. Ο κ. Ντίνος Γλυνός, σύζυγος της κ. Μίχα, δεν ήταν από την αρχή υποστηρικτής του θηλασμού γιατί- όπως εξηγεί- ανήκει σε μια γενιά που γέννησε πολλούς μύθους γύρω από αυτό το θέμα και γενικώς για την ανατροφή των παιδιών. Όπως λέει, «τη δεκαετία του ΄70 άρχισε να εμφανίζεται στην αγορά το ξένο γάλα. Τότε, το να μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου γάλα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν ένδειξη οικονομικής ευρωστίας. Τώρα πια, με τα τόσα σκάνδαλα γύρω από τη διατροφή και την τόση ενημέρωση που υπάρχει για τον μητρικό θηλασμό, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τα οφέλη του;».
Η κ. Γεωργία Καρούτσου, μηχανικός υπολογιστών και μητέρα ενός αγοριού δυόμισι ετών, επέστρεψε στη δουλειά της αλλά δεν σταμάτησε να δίνει το δικό της γάλα στο παιδί της. «Ο Σύνδεσμος σε βοηθάει να ξεπεράσεις όλες τις προκαταλήψεις και τους μύθους που υπάρχουν. Η αποθήκευση δύοτριών γευμάτων του παιδιού για τις ώρες που η μητέρα λείπει από το σπίτι δεν είναι καθόλου δύσκολη υπόθεση». Το μητρικό γάλα είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, σύμφωνα με τη κ. Νέβα Κεβορκιάν- Παλαντζιάν. «Το γάλα που παράγει μια μητέρα φτάνει πάντα γιατί ακολουθεί τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης» τονίζει η κ. Κεβορκιάν- Παλαντζιάν που είναι μητέρα δύο παιδιών, τεσσάρων ετών το αγόρι και δύο μηνών το κορίτσι. «Οι συναντήσεις κάθε εβδομάδα με τις άλλες μητέρες μάς βοηθούν να προχωρήσουμε, αλλά και να βοηθήσουμε και τις νέες. Τα προβλήματα γύρω από τον θηλασμό είναι περίπου ίδια για όλες και αφού μπορέσαμε εμείς να τα αντιμετωπίσουμε, μπορούν όλες οι μητέρες».

Δέκα ομάδες

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδας La Leche έχει έξι ομάδες στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη, μία στον Βόλο και μία στη Μυτιλήνη. «Στην αρχή ήμασταν πέντε μητέρες και τώρα είμαστε είκοσι εννέα σύμβουλοι και άλλες τόσες μητέρες. Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει ότι οι μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν τα μωρά τους αυξάνονται συνεχώς, είναι ο αριθμός τηλεφωνημάτων που έχουμε δεχθεί: το 2008 ξεπέρασαν τα 5.500» λέει χαρακτηριστικά η κ. Άντα Παλαντζιάν. www.lalecheleague.org

Δημοφιλείς αναρτήσεις