Μεγαλώνοντας μικρούς χορτοφάγους

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Η Barbie καταστρέφει τα δάση της Ινδονησίας


Η Greenpeace ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει στοιχεία πως η συσκευασία της κούκλας Μπάρμπι προέρχεται από τα «δάση της βροχής» της Ινδονησίας και κατηγορεί τις εταιρείες που την κατασκευάζουν, όπως η Mattel και η Walt Disney, για ραγδαία αποψίλωση των τροπικών δασών της χώρας.

Ακτιβιστές της Greenpeace, ντυμένοι ως Kεν (ο σύζυγος της Μπάρμπι) συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα κεντρικά γραφεία της Mattel, κοντά στο Λος Αντζελες, κρεμώντας ένα πανό που έγραφε ότι οι συσκευασίες της Μπάρμπι συμβάλλουν στην καταστροφή των τροπικών δασών. "Μπάρμπι, χωρίζουμε. Δεν βγαίνω με κορίτσια που συμβάλλουν στην αποψίλωση", έγραφε το πανό που αναρτήθηκε δίπλα στο ροζ και μπλε λογότυπο της Mattel, στο κτίριο των κεντρικών της γραφείων.

"Η Μπάρμπι καταστρέφει τα τροπικά δάση και ωθεί στην εξαφάνιση τα απειλούμενα είδη της άγριας ζωής, όπως οι τίγρεις", δήλωσε ο Μπουστάρ Μαϊτάρ, επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace για τη διάσωση των δασών στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Η Greenpeace ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές της χρησιμοποίησαν ειδικές τεχνικές που έδειξαν ότι η συσκευασία της Μπάρμπι προέρχεται από τα τροπικά δάση της Ινδονησίας.

Οι ακτιβιστές εντόπισαν πιστοποιητικά της εταιρείας που δείχνουν ότι η Mattel, μαζί με άλλες εταιρίες κατασκευής παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων και η Disney, χρησιμοποιούν συσκευασίες που παράγονται από την ινδονησιακή χαρτοποιΐα Asia Pulp and Paper (APP), την οποία η Greenpeace κατηγορεί για την καταστροφή των τροπικών δασών. Δεν είναι γνωστό το ακριβές ποσοστό του χαρτιού που χρησιμοποιεί η Mattel στις συσκευασίες της και προέρχεται από την APP.

Απαντώντας στην Greenpeace, η APP ανέφερε ότι τα προϊόντα της πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας. "Είναι υποχρέωσή μας να τηρούμε αυστηρά αυτούς τους νόμους, όχι να ικανοποιούμε τις παράλογες και αβάσιμες απαιτήσεις μιας ΜΚΟ που εδρεύει στο εξωτερικό", αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Mattel, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών στον κόσμο από πλευράς εσόδων, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της που διαβιβάστηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο Λος Αντζελες, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την Greenpeace για μία σειρά θεμάτων που αφορούν την ανακύκλωση χαρτιού.

Πηγή: Ελευθεροτυπία