Μεγαλώνοντας μικρούς χορτοφάγους

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Η πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας

Μετάφραση αποσπασμάτων από την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού TIME.

Βρείτε το αρχικό άρθρο εδώ.

Ιδανικά, τα μωρά θα πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Έπειτα, εισάγονται οι στερεές τροφές –κατ’ ευφημισμόν «στερεές» αφού συνήθως πρόκειται για ρυζάλευρο και αλεσμένα δημητριακά. [..]

Οι λόγοι που οι γονείς απορρίπτουν την πρόταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποφυγή στερεών τροφών μέχρι τους 6 μήνες και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των βρεφών είναι το αντικείμενο δύο ερευνών που δημοσιεύθηκαν στο ερευνητικό έντυπο Pediatrics.

H μία έρευνα, που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δείχνει ότι η εισαγωγή στερεών τροφών πριν τους τέσσερις μήνες, συνδέεται με την εξαπλάσια αύξηση της πιθανότητας το παιδί να είναι παχύσαρκο μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Αυτό ίσχυε για βρέφη μητέρων που δεν θήλασαν ή που διέκοψαν τον θηλασμό πριν τους τέσσερις μήνες. […]

Η άλλη έρευνα, από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στο Τσάπελ Χιλ (UNC), μελέτησε μητέρες Αφρο-αμερικανικής προέλευσης – μία ομάδα που έχει την τάση να ξεκινά τις στερεές τροφές νωρίτερα- και βρήκαν ότι οι γυναίκες που ήταν πρώτη φορά μητέρες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να δώσουν στα μωρά τους στερεές τροφές επειδή πίστευαν ότι η «γκρίνια» σημαίνει ότι το μωρό χρειάζεται συμπλήρωμα. Τα περισσότερα μωρά που μελετήθηκαν -77%- άρχισαν τις στερεές τροφές στους 3 μήνες. Μόνο το 6% θήλασε αποκλειστικά. Οι μητέρες που χαρακτήρισαν τα μωρά τους γκρινιάρικα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να τα ταΐσουν στερεές τροφές και χυμούς στους τέσσερις μήνες. Τα μωρά που ξεκινούν στερεές τροφές νωρίς, καταναλώνουν 100 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από τα μωρά που συνεχίζουν με γάλα. […] Θα πρέπει ωστόσο να αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να ησυχάσει το μωρό και όχι επιπλέον τροφή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο θηλάζει μία μητέρα, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος παχυσαρκίας για το παιδί κατά τη διάρκεια της παιδική ηλικίας, και σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ακόμη και στην ενήλικη ζωή. […]