Μεγαλώνοντας μικρούς χορτοφάγους

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2008

Γιατί οι βίγκαν λένε όχι στα γαλακτοκομικά;





Το γάλα ...βλάπτει σοβαρά την υγεία :

1. ...των ζώων : Οι μεγάλες βιομηχανοποιημένες φάρμες παραγωγής γάλακτος έχουν αντικαταστήσει τις μικρές επιχειρήσεις. Εκεί οι αγελάδες, με γενετική μετατροπή και τεχνολογίες εντατικής παραγωγής, παράγουν 35 λίτρα γάλα την ημέρα, τρεις φορές περισσότερο από ότι παρήγαγαν 50 χρόνια πριν. Για να διατηρηθεί υψηλή η παραγωγικότητα, οι κτηνοτρόφοι γονιμοποιούν τεχνητά τις αγελάδες κάθε χρόνο. Όλη αυτή η διαδικασία και το εντατικό άρμεγμα κάνει τους μαστούς των γαλακτοφόρων αγελάδων να πονάνε και να γίνονται τόσο βαρείς που πολλές φορές σέρνονται στο έδαφος, με αποτέλεσμα τα ζώα να υποφέρουν από μολύνσεις. Γεγονός που με τη σειρά του έχει αυξήσει τη χρήση αντιβιοτικών.

Οι αγελάδες, όπως και κάθε άλλο θηλαστικό, παράγουν γάλα για να θρέψουν τα μικρά τους και όχι τους ανθρώπους.

Tα αρσενικά μοσχαράκια, που θεωρούνται 'παράπλευρες απώλειες' για τη βιομηχανία του γάλακτος, σφάζονται μόλις λίγες ημέρες μετά τη γέννησή τους. Τα θηλυκά μοσχαράκια συνήθως αντικαθιστούν τις μητέρες τους στη γραμμή παραγωγής ή σφαγιάζονται επίσης για ένα συστατικό που διαθέτουν στο στομάχι τους και αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα τυριά που συναντά κανείς στην αγορά. Όλα τα μικρά απομακρύνονται από τις μητέρες τους αμέσως μετά τη γέννησή τους και δεν πίνουν ποτέ το γάλα της παρά μεγαλώνουν με γάλα-σκόνη. Όσα θα μπουν στη γραμμή παραγωγής, παραμένουν κλεισμένα σε περιορισμένους χώρους για τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους. Το μέλλον τους είναι να γίνουν "μηχανές" παραγωγής γάλακτος όπως και οι μητέρες τους.

Μία αγελάδα στη φύση ζει 25 χρόνια. Στη βιομηχανοποιημένη φάρμα η ζωή της δεν έχει διάρκεια πάνω από πέντε χρόνια, αφού αυτό είναι περίπου το διάστημα που δύναται να παράγει γάλα και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κτηνοτρόφων.

2.... του πλανήτη : Το αγελαδινό γάλα δεν αποτελεί μία πλήρη τροφή. Οι αγελάδες, όπως και οι άνθρωποι, ξοδεύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα των θερμίδων και των στοιχείων που λαμβάνουν από την τροφή τους, απλά...ζώντας τη ζωή τους. Χρειάζεται μία πολύ μεγάλη ποσότητα σιτηρών και τροφής γενικά, για να μπορέσει η αγελάδα να παράγει μία μικρή ποσότητα γάλακτος. Η παραγωγή γάλακτος όχι μόνο αποτελεί σπατάλη ενέργειας και νερού, αλλά έχει συμβάλλει σοβαρά στην μόλυνση του νερού ποταμιών και θαλασσών. Μία αγελάδα παράγει 55 κιλά περιττωμάτων κάθε ημέρα -- ποσότητα ίση με όση παράγουν 24 άνθρωποι, αλλά χωρίς τουαλέτες και χώρους επεξεργασίας των λυμμάτων. Όλα αυτά τα λύμματα συγκεντρώνονται σε λάκκους, και διοχετεύονται σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες.

3. ... του ανθρώπου: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επικίνδυνα. Δεν περιέχουν ίνες και είναι πλούσια σε λίπος και χοληστερίνη. Είναι μολυσμένα με αίμα αγελάδας και πλέον με φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά. Έχουν συνδεθεί με αλλεργίες, παχυσαρκία, καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνο και άλλες ασθένειες. Τα γαλακτοκομικά μπορούν -όσο και αν ακούγεται τρελό- να προκαλέσουν οστεοπόρωση, και όχι να την αποτρέψουν, αφού η υψηλή πρωτεϊνη που περιέχουν δεν αφήνει το ανθρώπινο σώμα να απορροφήσει σωστά το ασβέστιο.

Στο διάσημο βιβλίο του "Baby and Child Care", ο Δρ. Μπέντζαμιν Σποκ γράφει: Δεν συνιστώ την κατανάλωση γαλακτοκομικών για τα μικρά παιδιά...Τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, βρίσκονται στα λίπη φυτικής προέλευσης. Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε αυτά τα λίπη είναι πολύ χαμηλή, ενώ αντίθετα περιέχει κορεσμένα λίπη που ενθαρρύνουν τα προβλήματα στις αρτηρίες αλλά και στο βάρος κατά την ανάπτυξη των παιδιών.


Σύμφωνα με τον Μάικλ Κλάπερ, M.D., ειδικό διαιτολόγο και συγγραφέα του βιβλίου "Pregnancy, Children, and the Vegan Diet" :

"
Οι άνθρωποι είναι τα μόνα πλάσματα στο ζωϊκό βασίλειο που πίνουν το γάλα μίας μητέρας άλλου είδους. Είναι αφύσικο για ένα μωρό να πίνει το γάλα της αγελάδας, όπως είναι αφύσικο για ένα σκυλάκι να πίνει γάλα από μία καμηλοπάρδαλη! Τα μωρά των ανθρώπων δεν χρειάζονται το αγελαδινό γάλα για να συμπληρωθούν τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν. Μπορούν να μεγαλώσουν υγιή και χωρίς αυτό. Το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε πρωτεϊνες που έχουν συνδεθεί με την πρόκληση αλλεργιών στους ανθρώπους, ενώ συχνά περιέχουν αντιβιοτικά και χημικά στοιχεία. Κλινική εμπειρία έχει δείξει πως το αγελαδινό γάλα συνδέεται με πολύ συχνά προβλήματα υγείας (συνάχι, αλλεργίες, ωτίτιδες, βρογχίτιδα, άσθμα κλπ). Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί".

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008

Ταϊστε τα μικρά σας...


Εικόνα 1η: Τάισέ τα πρωτεϊνη και θα γίνουν αστέρια στο πέταγμα!
Εικόνα 2η: Τάισέ τα θρεπτικά και θα μεγαλώσουν να γίνουν βασίλισσες!
Εικόνα 3η: Τάισέ τα junk food και εμείς θα γίνουμε πλούσιοι σαν βασιλιάδες!

Ο θηλασμός προστατεύει και από προβλήματα συμπεριφοράς

Ακόμα ένα πιθανό όφελος του θηλασμού προκύπτει από την έρευνα. Τα παιδιά που θηλάζουν φαίνεται πως έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Γονείς παιδιών που θήλασαν είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα συμπεριφοράς ή ψυχικής νόσου κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του, αναφέρει η έρευνα.

Η πιθανότητα προβλημάτων ψυχικής υγείας μειώθηκε σε συνάρτηση με τη διάρκεια του θηλασμού, πράγμα που σημαίνει ότι ένα παιδί που θήλαζε ένα χρόνο είχε λιγότερες πιθανότητες να έχει προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με ένα παιδί που θήλασε μόνο δυο μήνες.

Αυτό είναι αρχικό εύρημα αλλά υποδεικνύει ότι ο θηλασμός του νεογνού μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Katherine Hobbs Knutson, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής ‘Ενωσης Δημόσιας Υγείας, στο Σαν Ντιέγκο. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το μητρικό γάλα ωφελεί τη μητέρα και το μωρό. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από λοιμώξεις στα αυτιά, διάρροια, πνευμονία και βακτηριακή νόσο, όπως και ιώσεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων. Έρευνα έχει επίσης συσχετίσει το θηλασμό με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, συνδρόμου ξαφνικού θανάτου και ορισμένων τύπων καρκίνων.

Για τις μητέρες, ο θηλασμός βοηθά τη μήτρα να γυρίσει γρήγορα στο σχήμα που είχε πριν την εγκυμοσύνη και να τη βοηθήσει να κάψει περισσότερες θερμίδες, γεγονός που μπορεί να τη βοηθήσει να απαλλαγεί από το υπερβάλλον βάρος της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ο θηλασμός θεωρείται ότι βοηθά στο σύνδεσμο μητέρας-μωρού.

Η νέα έρευνα αξιολόγησε περισσότερες από 100.000 συνεντεύξεις γονέων και φροντιστών παιδιών, ηλικίας μεταξύ 10 μηνών και 18 ετών. Οι γονείς ρωτήθηκαν σχετικά με το θηλασμό και τη συμπεριφορά και ψυχική υγεία του παιδιού τους.

Οι ερωτήσεις περιλάμβαναν τις εξής: ανησυχείτε πολύ, λίγο ή καθόλου σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται το παιδί σας; Πώς μαθαίνει τις δεξιότητες πριν το σχολείο ή στο σχολείο; Έχει πει ποτέ ένας γιατρός ή επαγγελματίας υγείας ότι το παιδί σας έχει προβλήματα συμπεριφοράς;

Οι γονείς των παιδιών που θήλασαν είχαν κατά 15% λιγότερες πιθανότητες να ανησυχούν για τη συμπεριφορά των παιδιών τους σε σύγκριση με παιδιά που ταΐστηκαν με φόρμουλα. Τα παιδιά που θήλασαν είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την Knutson, η επίδραση του θηλασμού φαίνεται να είναι αθροιστική, με τα παιδιά που θήλασαν για μεγαλύτερο διάστημα να έχουν ακόμα λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα συμπεριφοράς. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του θηλασμού και της νοητικής ανάπτυξης.

Οι Bogen και Knutson δήλωσαν ότι η διατροφική σύνθεση του μητρικού γάλακτος μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός μωρού και ότι η καλύτερη διατροφή θα μπορούσε να εξηγεί τις διαφορές στη συμπεριφορά. Ωστόσο και οι δυο ειδικοί θεωρούν πως είναι νωρίς να γνωρίζουμε με σιγουριά την ακριβή αιτία του δυνητικά προστατευτικού αποτελέσματος.

Αναδημοσίευση από: http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=6578

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008

Επιπτώσεις κατανάλωσης κρέατος κατά την κύηση...

Οι ενήλικοι των οποίων οι μητέρες έκαναν μη ισορροπημένη, πλούσια σε κρέας διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης τείνουν να έχουν υπερβάλλουσα ορμονική αντίδραση στο στρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Φιλιπς έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 70 ενήλικα παιδιά Βρετανών γυναικών που στα τέλη της δεκαετίας του '60 είχαν συμβουλευτεί να τρώνε πολλές πρωτεΐνες, λίγους υδατάνθρακες για να μειώσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας.Η προεκλαμψία είναι μια επιπλοκή της κύησης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο.

Όλες οι μητέρες παρακολουθούνταν από το ίδιο νοσοκομείο στο Μοδεργουελ της Σκοτίας και είχαν διατηρηθεί λεπτομερή ιατρικά ιστορικά για την ποσότητα του κρέατος και άλλων τροφών που έτρωγαν σε εβδομαδιαία βάση. Στην παρούσα μελέτη, τα ενήλικα παιδιά των γυναικών αυτών υπεβλήθησαν σε δύο στρεσογόνα συμβάντα, μια δημόσια ομιλία και πνευματική αριθμητική. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σιέλου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα συμβάντα για να μετρήσουν τις αλλαγές στην ορμόνη του στρες, κορτιζόλη.

Γενικά, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονταν μαζί με την ποσότητα του κρέατος που είχαν καταναλώσει οι μητέρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κορτιζόλη εκκρίνεται από τα επινεφρίδια σε ανταπόκριση στο στρες.

Μεταξύ των επιδράσεων της είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο εξασθενημένος μεταβολισμός του σακχάρου του αίματος, και τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν σχετιστεί με την χρόνια υπέρταση, τον διαβήτη και την καρδιακή νόσο. Όλα αυτά δείχνουν ότι η μη ισορροπημένη διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου με τρόπο που ενισχύει την ευαισθησία στο στρες.

Για οποιονδήποτε στρεσογόνο παράγοντα, τα άτομα αυτά απελευθέρωναν περισσότερη κορτιζόλη όχι μόνο στα πρώιμα στάδια της ζωής τους αλλά και μετέπειτα. Ο υποκείμενος λόγος δεν είναι ξεκάθαρος. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι διατροφές με πολλές πρωτεΐνες έχει διαπιστωθεί ότι διεγείρουν τον άξονα HPA, συστατικό του νευρικού συστήματος που ρυθμίζει την κορτιζόλη και άλλες σχετικές με το στρες ορμόνες. Πάντως αν οι μητέρες έχουν χρονίως αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της κύησης, αυτό μπορεί να επαναπρογραμματίσει τον άξονα HPA του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφή των μητέρων έμοιαζε με την δίαιτα Ατκινς που έχει γίνει δημοφιλής για τον έλεγχο του βάρους. Αυτό δείχνει ότι τέτοια διατροφικά σχήματα δεν είναι συνετά για τις εγκύους. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει επιδιώκουν την ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει υγιείς υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, ειδικά πράσινα λαχανικά, καθώς περιέχουν πολύ θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ.

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism
Tεύχος Ιουνίου 2007

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008

Σε λιποβαρή νεογνά οδηγεί η κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη


Οι έγκυες που καταναλώνουν καφεΐνη, ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρή νεογνά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’ και συσχετίζουν κάθε πηγή καφεΐνης, όπως το τσάι, την κόλα η τη σοκολάτα και ορισμένα φάρμακα με σχετικά χαμηλότερη ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν τις τελευταίες ενδείξεις ότι η ποσότητα καφεΐνης την οποία καταναλώνει ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία του και ιδιαίτερα την έγκυο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν οτι οι έγκυες που έπιναν δυο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αποβάλουν σε σχέση με αυτές που απέφευγαν την καφεΐνη.

Γυναίκες που έπιναν ένα ή δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ή μεταξύ 100-199 mg, είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρές μωρό, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτές συνεκρίθησαν με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 100 mg την ημέρα.

H κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της ανάπτυξης του εμβρύου. Η σχέση αυτή συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σημειώνει ο Justin Konje και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Leicester στη Βρετανία.

Μια λογική συμβουλή θα ήταν να μειώσει η γυναίκα την πρόσληψη καφεΐνης πριν μείνει έγκυος και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο Konje και η ομάδα του εξέτασαν 2.645 γυναίκες, ηλικίας 30 ετών κατά μέσον όρο, που διένυαν τον δεύτερο ή τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης. Ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσον όρο 159 mg καφεΐνης την ημέρα.

Η πιθανότητα να γεννήσει λιποβαρές παιδί μια γυναίκα αυξανόταν κατά 50% στην περίπτωση που κατανάλωνε μεταξύ 200 και 299 mg, περίπου δυο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Η επίπτωση ήταν περίπου ίδια με αυτή του αλκοόλ και η σχέση του με το χαμηλό βάρος του μωρού στον τοκετό διατηρήθηκε σε όλη την εγκυμοσύνη.

Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να είναι βλαβερές αλλά ο Konje δήλωσε ότι η καλύτερη συμβουλή είναι να περιοριστεί η κατανάλωση καφεΐνης σε λιγότερο από 100 mg την ημέρα.

Πηγές: ‘British Medical Journal’
http://www.iatronet.gr

Μία ζωή χωρίς Happy Meals


Μία ζωή χωρίς Happy Meals
της Carol Laliberte
www.vegfamily.com

Μία μητέρα που γνώριζε εμένα και το μικρό γιο μου, κάποια στιγμή με ρώτησε πιο είναι το αγαπημένο φαγητό του γιου μου στα Mc Donalds. "Mc Donalds;", τη ρώτησα κοιτάζοντας το γιο μου που δεν είχε ιδέα για τι πράγμα μιλούσε η γυναίκα. "Δεν έχει πάει ποτέ στα Mc Donalds" της είπα. "Τι;;;" με ρώτησε σοκαρισμένη. "Γιατί δεν έχει πάει ποτέ;"

Εδώ είναι το σημείο που τα πράγματα ξεφεύγουν λίγο για κάθε μητέρα χορτοφάγο που μεγαλώνει το μωρό της χορτοφαγικά. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν διάφοροι τρόποι να απαντήσεις σε απορίες αυτού του τύπου. Πρώτον, θα μπορούσα να πω ψέμματα. Να της πω πως δεν έχει φαστ φουντ στη γειτονιά μας και ότι είναι μόνο τριών χρονών οπότε θα τον πάω μόλις μεγαλώσει λίγο.

Ή θα μπορούσα να της πω πως στα Mc Donalds ο μικρός μου λατρεύει τις τηγανιτές πατάτες, και έτσι να μας σώσω και τις δύο από την αμήχανη στιγμή. Η' να καταφύγω στην τελευταία μου επιλογή. Να πω την αλήθεια. Οτι εγώ και ο τρίχρονος γιός μου είμαστε χορτοφάγοι και γι' αυτό δεν τρώμε junk food στα φαστφουντάδικα. Διάλεξα την τελευταία επιλογή, και όπως ήταν αναμενόμενο, δεν πίστευε στα αυτιά της.

"Δεν αισθάνεσαι άσχημα" μου απάντησε "που ο γιος σου δεν θα μάθει ποτέ, δεν θα γευθεί ένα Happy Meal;"

Προς στιγμήν, έβαλα παύση στο διάλογο και το μυαλό μου πλανήθηκε στο κοντινό μέλλον. Φαντάστηκα το γιο μου τον Άντριου γύρω στα 30, να είναι ξαπλωμένος στο καναπέ του ψυχολόγου. Περίλυπος να δηλώνει : " Η μητέρα μου με μεγάλωσε ως χορτοφάγο. Μου έκανε πλύση εγκεφάλου. Δεν μπορώ να δω τα ζώα ως φαγητό ". Και έπειτα, μιλώντας συνομωτικά στρέφεται στο ψυχολόγο και λέει με πόνο "Δεν έχω φάει ποτέ Happy Meal". " "Τώρα καταλαβαίνω" λέει ο επιστήμων.

Άρχισα να νιώθω ναυτία. Γιατί πάντα όταν βρισκόμασταν σε κάποιο παιδικό πάρτυ, ή σε χώρο με τους φίλους του Άντριου και τις μαμάδες τους, η συζήτηση γυρνάει στο φαγητό; Μερικές μαμάδες ένιωσαν τόσο αμήχανα με τη χορτοφαγία μας που αποφάσισαν να μην μας κάνουν παρέα. Τις πρώτες 2 εβδομάδες της ζωής του Άντριου, κάποιοι γείτονες και φίλοι ήρθαν να δουν το μωρό με τη συνήθη φράση στα χείλη "Συγνώμη που δεν σου φέραμε κάτι να φας αλλά δεν ξέραμε τι να φτιάξουμε αφού είσαι χορτοφάγος" .

Από τη μέρα που γεννήθηκε ο γιος μου, βλέπω συνεχώς δύο όνειρα. Στο πρώτο, ο Άντριου είναι έφηβος και δοκιμάζει την ανεξαρτησία του και τον εαυτό του. Με παίρνει ο ύπνος ενώ τον περιμένω να γυρίσει από την έξοδό του και ξυπνάω από τη μυρωδιά κρεάτος που ψήνεται. Τον βλέπω να τηγανίζει ένα μπιφτέκι στην κουζίνα μας λέγοντας "δεν μπορείς να με σταματήσεις τώρα". Στο δεύτερο όνειρο ο Άντριου είναι στο γυμνάσιο, στο κυλικείο του σχολείου, και περιμένει στην ουρά για το φαγητό του. Πλησιάζει και του προσφέρουν κρέας και προτηγανισμένες πατάτες καλυμένες με βούτυρο και σάλτσες...Διστάζει για λίγο και κοιτά ανήσυχος γύρω του. Φοβάται την κοροϊδία απο τους συμμαθητές του και αποφασίζει να φάει ό,τι του δίνουν προκειμένου να αποφύγει τα πειράγματα.

Ας το παραδεχθούμε. Ως παιδιά, δεν μας άρεσε καθόλου να διαφέρουμε και κανάμε ότι και οι υπόλοιποι...Θέλαμε να κάνουμε παρέα με τα cool άτομα. Και όμως εγώ μεγαλώνω τον γιο μου χορτοφάγο σε ένα κόσμο φτιαγμένο από κρεατοφάγους. Πρόκειται να στιγματιστεί, και να κριθεί λόγω της ιδεολογίας του και της δίαιτάς του ή θα επαναστατήσει τόσο στην εφηβεία του και θα το ρίξει στην κρεοφαγία ;;;

Πήρα μία βαθειά ανάσα και κοίταξα ένα γύρω στο δωμάτιο, με τα μάτια βρήκα τον Άντριου και πήρα το βλέμμα μου από τη γυναίκα με την ερώτηση περί φαστ φουντ. Τον βρήκα σε μία γωνιά του δωματίου, περικυκλωμένο από λούτρινα ζωάκια προσποιούμενος πως κάνει πικ νικ μαζί τους. Χάιδεψε τα ζωάκια απαλά, τα κουνελάκια, την αγελάδα, το γουρουνάκι και το λιοντάρι. Μοιράστηκε το φαγητό του μαζί τους. Τους είπε παραμύθι. Και σκέφτηκα πόσο άσχημα θα ένιωθα αν ως 'φυσιολογική μαμά' τον τάιζα γουρουνάκια και μοσχαράκια. Πόσο υποκριτικό θα ήταν εκ μέρους μου να τον ταίζω κρέας, ενώ ο ίδιος με την παιδική αθωότητα, δεν θα γνωρίζει πως ζώα πεθαίνουν για να φάει, παρόλο που τα συμπαθεί τόσο πολύ. Ζώα με τα οποία ως μωρό τα αντιμετωπίζει όπως θα έπρεπε...ως φίλους που τους αγαπάει και τους σέβεται. "Ο Άντριου θα είναι μία χαρά" σκέφτηκα "ακόμη και χωρίς φαστ φουντ". Γιατί μεγαλώνει σε μία οικογένεια που σέβεται όλες τις μορφές ζωής και ζει με αυτές τις αρχές.

-- Η Κάρολ, μητέρα του Άντριου, είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου και δημοσιογράφος. Ζει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ με τον υιό της και τον άνδρα της, σε μία χορτοφαγική οικογένεια. Έχει υπάρξει χορτοφάγος και αυτή από τη γέννησή της.

Μεγαλώνοντας βίγκαν παιδιά σε έναν μη-βίγκαν κόσμο

Μεγαλώνοντας βίγκαν παιδιά
σε έναν μη-βίγκαν κόσμο


Συνέντευξη της συγγραφέως Erin Pavlina,
Για την ιστοσελίδα Abolitionist Online.

Δημιουργός της ιστοσελίδας VegFamily.com και συγγραφέας, η Erin Pavlina, έγραψε έναν ανεκτίμητο οδηγό για την ανατροφή βίγκαν παιδιών. Στο βιβλίο της παραθέτει οδηγίες για τη μετάβαση στο βεγκανισμό για παιδιά όλων των ηλικιών. Παρουσιάζει λύσεις για το πώς να μεγαλώσει κανείς το παιδί του βίγκαν ακόμη και όταν ο/η σύζυγος δεν είναι χορτοφάγος ή πώς να πείσετε τους δασκάλους ή παιδαγωγούς να σεβαστούν τη διατροφή του παιδιού σας.

Abolitionist: Έριν, πως μεγαλώνει κανείς βίγκαν παιδιά σε ένα μη-βίγκαν κόσμο;

Erin Pavlina: Στην αρχή χρειάζεται πρόγραμμα. Πρέπει να είναι σίγουρος κανείς ότι το παιδί λαμβάνει την κατάλληλη βίγκαν διατροφή. Όταν βάλεις αυτό το κομμάτι σε μία σειρά, τότε μπορείς να αντιμετωπίσεις την κοινωνική πίεση και το συναισθηματικό κομμάτι. Το βιβλίο μου περιλαμβάνει όλους τους τομείς καθώς και οδηγίες από βίγκαν γονείς και τις πραγματικές τους εμπειρίες.

Abolitionist: Πότε μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει να πίνει γάλα σόγιας και να επωφεληθεί από αυτό ή έχει κάθε παιδί τις δικές τους ανάγκες;
Erin Pavlina: Δεν θα συμβούλευα την κατανάλωση γάλακτος σόγιας από παιδιά που είναι μικρότερα του ενός έτους.

Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια, καλύτερα να περιμένει κανείς μέχρι το παιδί να είναι 2 ετών. Υπάρχουν άλλα γάλατα εκτός από της σόγιας, όπως το γάλα αμυγδάλου, βρώμης ή ρυζιού που είναι υπέροχα υποκατάστατα για το αγελαδινό γάλα. Πολλοί βίγκαν παίρνουν τη Β12, το ασβέστιο και τη βιταμίνη D από τα ενισχυμένα φυτικά γάλατα, οπότε αυτό είναι ένα θετικό για το παιδί.

Abolitionist: Το βιβλίο γεννήθηκε από τις δικές σας εμπειρίες;

Erin Pavlina: Σίγουρα. Αλλά επειδή το παιδί μου ήταν μικρό όταν έγραψα το βιβλίο, πήρα συνεντεύξεις από δεκάδες άλλες βίγκαν οικογένειες, ώστε να έχω τις απόψεις των ανθρώπων που τα έχουν περάσει και ξέρουν.

Abolitionist: Ποια είναι τα ειδικά προβλήματα που προκύπτουν όταν ένα παιδί είναι βίγκαν από πολύ μικρό;


Erin Pavlina: Τα κυριότερα προβλήματα προκύπτουν από τις κοινωνικές συναναστροφές. Πιέσεις στο σχολείο (καμία φορά τα παιδιά πειράζουν όσους είναι διαφορετικούς), το τι θα φάνε στα παιδικά πάρτυ, εκδρομές κλπ και φυσικά τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν και το πώς αντιμετωπίζονται χωρίς τη συμβατική ιατρική.

Abolitionist: Και τι συμβαίνει με τους εφήβους;


Erin Pavlina: Όταν το παιδί φτάνει στην εφηβεία, τα προβλήματα αλλάζουν μορφή, αλλά τουλάχιστον είναι πλέον σε ηλικία να κατανοήσει γιατί είναι βίγκαν. Αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των όποιων πιέσεων από τον κοινωνικό περίγυρο του παιδιού. Γνωρίζω πολλούς βίγκαν εφήβους που είναι παραδείγματα προς μίμηση στους συνομηλίκους τους και είναι μαχητικοί και υπερήφανοι για τον τρόπο που μεγαλώνουν.

Abolitionist: Και τι γίνεται με το junk food που λατρεύουν οι έφηβοι;


Erin Pavlina: Αν το junk food είναι το μόνο πρόβλημα που έχετε με το έφηβο παιδί σας, θεωρείστε τυχεροί! Αλλά σοβαρά τώρα, πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να τρώει υγιεινά. Είναι πολύ καλύτερο να φέρνει φαγητό από το σπίτι από το να τρώει τα σκουπίδια που βρίσκει στο κυλικείο του σχολείου. Το junk food πρέπει να είναι περιορισμένο στη διατροφή του αλλά όχι απαγορευμένο, γιατί τότε απλά θα το τρώει κρυφά από εσάς.

Abolitionist: Πως αντιμετωπίζετε πάρτυ και πικ νικ σε έναν κόσμο που δεν είναι φτιαγμένος για βίγκαν;


Erin Pavlina: Μαθαίνω από πριν τι θα ετοιμάσουν για το πάρτυ και φροντίζω το παιδί μου να έχει πχ λουκάνικα ή μπέργκερς σόγιας ή βίγκαν πίτσα. Πάντα στέλνω έξτρα κέικ ή μάφινς ή παγωτό, ώστε να μπορούν να δοκιμάσουν και τα άλλα παιδιά αυτό που τρώει το δικό μου.

Abolitionist: Πως χειριστήκατε καταστάσεις που προέκυψαν στον παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο με τη διατροφή του παιδιού ;


Erin Pavlina: Έφτιαξα μία σελίδα με τη λίστα φαγητών που μπορεί να φάει το παιδί μου και το έδωσα στους υπεύθυνους για το μεσημεριανό. Σημείωσα τα τηλέφωνά μου ώστε να μπορούν να με εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή με οποιαδήποτε απορία. Μέχρι στιγμής όλοι οι παιδαγωγοί έχουν σεβαστεί τη διατροφή μας. Φυσικά ατυχήματα συμβαίνουν αλλά κατά 99% , ξέρουν ακριβώς τι κάνουν.
Γενικά ο κανόνας είναι, αν διευκολύνεις τους παιδαγωγούς δεν πρόκειται να σου δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα.

Abolitionist: Έχουν τα βίγκαν παιδιά διαφορετική αντιμετώπιση από τους συνομήλικους τους λόγω του διαφορετικού τρόπου ζωής και διατροφής που ακολουθούν;


Erin Pavlina: Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει πειράξει τα παιδιά μας γιατί είναι βίγκαν. Για την ακρίβεια, υπάρχει ενδιαφέρον και περιέργεια από τα άλλα παιδάκια και τους γονείς τους για τη διατροφή μας. Είναι μία καταπληκτική ευκαιρία να γίνουμε παράδειγμα για τους άλλους. Δίδαξα στα παιδιά μου να μην κατακρίνουν όσους δεν είναι βίγκαν και να μην κάνουν κήρυγμα περί βεγκανισμού αλλά να αφήνουν απλά τους ανθρώπους να βλέπουν τι σημαίνει να είσαι βίγκαν. Πολλοί γονείς καταλήγουν να με ρωτούν πώς να κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε όσο υγιεινά και τα δικά μου. Αυτό μου λέει πως είμαι σε καλό δρόμο!

Βίγκαν Γονείς


Μοιράζονται τις εμπειρίες τους από το μεγάλωμα των παιδιών τους. Δυστυχώς μόνο στα Αγγλικά.

Ο θηλασμός δυναμώνει τους πνεύμονες του μωρού

Pablo Picasso: Maternity



Αναδημοσίευση από: newsnow.gr
Συντάχθηκε απο την Ζιώγα Βασιλική


Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από Άγγλους και Αμερικάνους επιστήμονες, η προσπάθεια που καταβάλλει ένα βρέφος για να θηλάσει, συμβάλει στο δυνάμωμα των πνευμόνων του.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 1,456 βρέφη μέχρι αυτά να γίνουν 10 χρονών. Το ένα τρίτο των παιδιών είχε θηλάσει για τουλάχιστον 4 μήνες και, κατά μέσο όρο, αυτά ήταν τα παιδιά που εξέπνευσαν γρηγορότερα περισσότερο αέρα, αφού είχαν πάρει μια βαθιά αναπνοή. Η πιθανότητα να έχει η μητέρα κάποιου μωρού άσθμα ή αλλεργίες δεν επηρέασε με κάποιο τρόπο τα αποτελέσματα.

Οι γιατροί δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τους λόγους που υπάρχει αυτή διαφορά ανάμεσα στα μωρά που θήλασαν περισσότερο και σε αυτά που θήλασαν λιγότερο. Ο θηλασμός έχει αναγνωριστεί ιατρικώς ως ένας τρόπος προστασίας του βρέφους από αναπνευστικά προβλήματα, αλλά οι λόγοι για την ενδυνάμωση του πνεύμονα παραμένουν σχετικά άγνωστοι.

Σύμφωνα με τον Δρ Syed Arshad από το Κέντρο Ερευνών για το Άσθμα και τις Αλλεργίες David Hide (David Hide Asthma and Allergy Research Centre) στο Isle of Wight, αυτό που μπορεί να ευθύνεται είναι η φυσική προσπάθεια που καταβάλλει ένα βρέφος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Άλλωστε, κατά μέσο όρο, ένα βρέφος όταν θηλάζει παράγει τρεις φορές περισσότερη δύναμη και για περισσότερη ώρα, σε σύγκριση με το τάισμα από μπουκάλι. Φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιστήμονας προτείνει αυτή την εξήγηση. Ο Δρ Arshad, μάλιστα, παρομοιάζει όλη αυτή την προσπάθεια με τις ασκήσεις που προτείνουν οι γιατροί στους ηλικιωμένους ασθενείς για πνευμονική αποκατάσταση.

Δύο είναι οι επόμενοι στόχοι της επιστημονικής ομάδας. Πρώτον, να προτείνουν στις εταιρείες την κατασκευή ενός μπουκαλιού (μπιμπερό δηλαδή) , από το οποίο για να πιει ένα μωρό θα απαιτείται η καταβολή της ίδιας φυσικής προσπάθειας. Επίσης, να κάνουν επιτέλους πνευμονικές εξετάσεις στα βρέφη, οι οποίες θα αποκαλύψουν το κατά πόσο σημειώνονται διαφορές μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Η Δρ Elaine Vickers, από την οργάνωση Asthma UK καλωσόρισε την έρευνα λέγοντας ότι ενισχύει με νέα στοιχεία το γεγονός ότι ο θηλασμός έχει μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα. Τόνισε επίσης ότι τα μωρά θα πρέπει να θηλάζουν στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Πηγή: BBC

Τα οφέλη της χορτοφαγίας

Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

Η χορτοφαγία είναι μια διατροφική συμπεριφορά, μια στάση ζωής για πολλούς, που χαρακτηρίζεται από τη μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και των υποπροϊόντων τους, ενώ πιο αυστηρές μορφές αποκλείουν τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι. Στοιχεία από την Αμερική δείχνουν ότι περίπου το 2.5% του πληθυσμού είναι χορτοφάγοι, στον Καναδά το 4%, ενώ στην Αγγλία το ποσοστό φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερο (περίπου 5%).

Το ενδιαφέρον του κόσμου φαίνεται ολοένα να μεγαλώνει και αυτό αποτυπώνεται στην τάση πολλών εστιατορίων που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν τις χορτοφαγικές επιλογές των καταλόγων τους.

Είναι αδιαμφισβήτητο πια σήμερα ότι η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κυρίως κρέατος σχετίζεται με αύξηση καρδιοαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και μείωση του προσδοκίμου επιβίωσης. Μάλιστα, ο Peter Cheeke καθηγητής Ζωολογίας και συγγραφέας πολλών βιβλίων στο πρόσφατο εγχειρίδιό του (Contemporary Issues in Animal Agriculture) αναφέρει 'Όσα λιγότερα γνωρίζει ο καταναλωτής για το κρέας που έχει στο πιάτο του, τόσο το καλύτερο γι’αυτόν …'

Κατηγορίες χορτοφαγίας

  • Γαλακτο-χορτοφαγία. Οι γαλακτο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή αυγά αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι στην Ινδία (περίπου το 70% των χορτοφάγων παγκοσμίως) αλλά καί οι αρχαίοι Πυθαγόρειοι, είναι ή ήταν γαλακτο-χορτοφάγοι.
  • Γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία. Οι γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Αυτή αποτελεί προς το παρόν την πιο κοινή κατηγορία χορτοφάγων στο δυτικό κόσμο.
  • Γαλακτο/αυγο/θαλασσινο χορτοφαγία. Αυτή αναφέρεται σε ανθρώπους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια και ενδεχομένως οστρακόδερμα, αλλά κανέναν άλλο τύπο κρέατος. Αυτή η διατροφή είναι δημοφιλής στην Ιαπωνία όπου αναφέρεται ως διατροφή Οκινάουα (Okinawa).
  • Αυγο-χορτοφαγία. Οι αυγο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά καταναλώνουν αυγά.
  • Αυστηρή χορτοφαγία. Οι αυστηρά χορτοφάγοι (γνωστοί ως vegans στην αγγλική γλώσσα) δεν καταναλώνουν κανένα ζωϊκό προϊόν (όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι κλπ), δεν φορούν γούνες, δέρμα και μαλλί και δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που κάνουν τεστ σε ζώα.
  • Η Φρουτοφαγία είναι διατροφή που αποτελείται μόνο από φρούτα, καρύδια, σπόρους, και άλλων φυτικών προϊόντων που μπορούν να μαζευτούν χωρίς βλάβη των φυτών. Μερικοί φρουτοφάγοι τρώνε μόνο φυτικά προϊόντα που έχουν ήδη 'πέσει' από φυτά. Κατά συνέπεια, ένας φρουτοφάγος μπορεί να φάει φασόλια, ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθες, και παρόμοια, αλλά θα αρνηθεί να φάει πατάτες ή σπανάκι.
  • Φυσική υγιεινή στην κλασική μορφή της περιλαμβάνει μια διατροφή κυρίως ακατέργαστων τροφίμων αυστηρής χορτοφαγίας

Τι συμβαίνει με τα παιδιά και τις εγκύους;

Δυστυχώς στη σημερινή εποχή υπάρχει ακόμα το στίγμα της μιζέριας και της ασιτίας όταν γίνεται η αναφορά στους χορτοφάγους. Αυτό συμβαίνει κυρίως στη χώρα μας και η αντίληψη αυτή ίσως να σχετίζεται περισσότερο με τα πρόσφατα μεταπολεμικά χρόνια, όπου η μη κατανάλωση κρέατος (λόγω φτώχιας) συνδυάστηκε με ασιτία και πολλούς θανάτους. Συνειρμικά λοιπόν, γίνεται η συσχέτιση με τη χορτοφαγία.

Αν και αυτό αρχίζει να αλλάζει, εξακολουθεί να παραμένει η εντύπωση ότι μία χορτοφαγική δίαιτα είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά, καθώς δεν περιέχει κρέας και, συνεπώς, ευαίσθητες ομάδες με αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως εγκυμονούσες, θηλάζουσες, παιδιά και έφηβοι δεν πρέπει να ακολουθούν.

Στην επίσημη κοινή θέση του Αμερικανικού και Καναδικού Συλλόγου Διαιτολόγων, δηλώνεται απερίφραστα ότι μία σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα (συμπεριλαμβανομένης και της αυστηρής χορτοφαγίας) 'είναι υγιεινή, διατροφικά επαρκής και προσφέρει πλεονεκτήματα υγείας τόσο για την πρόληψη, όσο και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών'. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει σε αυτό το χώρο αναφέρεται ότι μια καλή σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα 'μπορεί να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις σε όλα τα στάδια της ζωής, εγκυμοσύνης, θηλασμού, παιδικής και εφηβικής ηλικίας'.

Γίνεται δηλαδή αντιληπτό ότι οι ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των πληθυσμών κυρίως σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, Β12, φυλλικό, ψευδάργυρο μπορεί να καλυφθεί, όχι τόσο εύκολα όσο σε έναν άλλο ενήλικα, αλλά με σωστό σχεδιασμό και συνδυασμό τροφών στο διαιτολόγιό του.

Οφέλη υγείας

Πολλές μελέτες εκθειάζουν τη μη κατανάλωση κρέατος στο διαιτολόγιό μας. Έτσι, σε μελέτες που έγιναν σε χορτοφάγους βρέθηκε ότι αυτοί καταναλώνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, περισσότερους υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες, καθώς φυσικά και πολύ περισσότερη βιταμίνη C, E και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χορτοφάγοι να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και συνεπώς να κινδυνεύουν λιγότερο από παχυσαρκία, να εμφανίζουν καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ στο αίμα. Χαμηλότερη πίεση και λιγότερα ποσοστά καρδιοαγγεικών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και διαφόρων μορφών καρκίνου (κυρίως προστάτη και εντέρου).

Στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association) αναφέρει ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν ένα χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (που προκαλούν καρδιακή προσβολή), υψηλή πίεση αίματος και σακχαρώδη διαβήτη.

Επίσης η χορτοφαγική δίαιτα φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής καθώς μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωση κρέατος με αυξημένη θνησιμότητα.
Το μεγάλο όμως διατροφικό πλεονέκτημα της χορτοφαγίας είναι η αυξημένη κατανάλωση διαιτητικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Έτσι, ενώ η μέση κατανάλωση διαιτητικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γραμ./ μέρα με RDA (μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη) τα 30γραμ./μέρα, παρατηρήθηκε ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30-42 γραμ./μέρα.

Είναι γνωστό πως οι διαιτητικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Επίσης, με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτινοειδή (β-καροτίνη, λικοπίνη, λουτείνη κα), φλαβονοειδή (κουερσιτίνη, κατεχίνες κα) και βιταμίνες, που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.